Tot ce trebuie sa stiti despre regimul
fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele!

Aflati ultimele modificari legislative!
Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF!

Dragi cititori, 
 
Deducerea corecta a cheltuielilor cu autovehiculele este, cu siguranta, una dintre cele mai sensibile sarcini cu care va confruntati in activitatea dvs. de zi cu zi. O mica eroare, o mica deducere incadrata gresit si va puteti trezi la primul control atat cu o amenda consistenta, cat si cu corectii retroactive ale impozitului pe profit, TVA-ului sau impozitului pe salarii!
 
Nu e de mirare ca peste 10% din ajustarile privind TVA si impozitul pe profit determinate de organele de control provin din categoria cheltuielilor auto!
 
De vina este, desigur, si cadrul legal foarte stufos, plin de ambiguitati si cu modificari frecvente! Ultima astfel de modificare, de exemplu, a fost introdusa prin Legea nr. 296/2020:
 
NOU! Angajatii microintreprinderilor care utilizeaza masina societatii si in scop personal nu mai sunt impozitati pentru acest avantaj, fara a fi prevazuta insa o limita, asa cum exista in cazul angajatilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv limita de deductibilitate de 50%). 
 
Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati! 
 

Consultati lucrarea 
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil,
actualizata la zi!
 

Ce va ofera lucrarea
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil
 
In primul rand, sa spunem ca este vorba despre un produs editorial de top al companiei Rentrop & Straton, un produs ajuns deja la a 6-a editie si care in fiecare an a fost extrem de apreciat de clienti, gratie mai multor factori:
• este permanent actualizat la virgula, in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare 
• identifica principalele situatii in care deducerile sunt aplicate gresit de catre contabili
• ofera solutii si explicatii foarte clare, argumentate impecabil cu temeiuri legale
• abunda in exemple practice, excelente pentru intelegerea subiectului expus
• este un produs complet, redactat intr-un stil usor de urmarit
 
Acest produs va spune fara nici un dubiu ce si cum puteti deduce!
El strange la un loc toate informatiile legislative, le explica, le ordoneaza logic, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat.
 

Cateva lucruri de baza despre deducerea
cheltuielilor cu autovehiculele

1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?
Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%
Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.

3. Cand se aplica deducerea de 100%?
Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).
 
Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.

4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca
Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.

5. Ce inseamna “combustibil”?
Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

6. Situatii speciale
In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.

7. Avantaje de natura salariala pentru angajati
Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare. Detalii complete gasiti in lucrare.

8. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca foaia de parcurs
Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: 
    • categoria de vehicul utilizat
    • scopul si locul deplasarii
    • kilometrii parcursi
    • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs

Pot fi avute in vedere informatii mai detaliate, gen data efectuarii deplasarii sau identitatea persoanei care a efectuat-o etc. Foaia de parcurs nu este un formular tipizat si poate fi adaptata de fiecare societate in functie de necesitatile proprii sau de particularitatile activitatii.
 
Detalii complete in lucrarea pe stick
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil
 

Cuprins 
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil
 

1. Cadrul legal. Istoric. Reglementari actuale

2. Regimul fiscal privind cheltuielile cu autovehiculele
2.1. Intretinerea si repararea autovehiculelor si alte cheltuieli aferente vehiculelor 
2.2. Combustibilul
2.3. Reguli privind autovehiculele utilizate de persoanele cu functii de conducere
2.4. Exceptii pentru personalul de executie
2.5. Regimul taxei pe valoarea adaugata
2.6. Deductibilitatea la calculul impozitului pe profit
2.7. Deductibilitatea la calculul impozitului pe veniturile din activitati independente
2.8. Consecinte asupra contractelor de leasing
2.9. Amortizarea fiscala
2.10. Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor
 
3. Foaia de parcurs
3.1. Regimul general de intocmire
3.2. Informatii minime obligatorii fiscal
3.3. Modelul foii de parcurs 

4. Exemple practice

 

 


Va rugam sa retineti aceste 

3 aspecte importante!
 
1. Atentie la cheltuielile pe care le deduceti!
Pot fi deduse doar acele cheltuieli direct atribuibile unui vechicul, precum: cheltuieli de reparatii, intretinere, cu lubrifiantii, cu piese de schimb, inclusiv cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului. Daca anumite cheltuieli nu sunt direct atribuibile unui anumit vechicul, deducerea lor e gresita.

2. Ce inseamna „folosirea in scopul activitatii economice a unui vehicul”?
Sintagma cuprinde, nu in mod exclusiv: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

3. Pregatiti din timp toate documentele justificative!
Conform legislatiei in vigoare, este obligatoriu ca dvs., persoana impozabila, sa faceti dovada ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii integrale. Ca urmare, pregatiti si pastrati la indemana toate documentele care arata acest lucru (aici intra chiar si fisele de post ale angajatilor care folosesc autovehiculele).
 
Informatii detaliate despre aceste aspecte gasiti in lucrare.
 
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil contine numeroase studii de caz, extrem de sugestive si utile:

Exemplul 1:

• „Societatea are incheiat un contract de comodat pentru un autoturism (proprietate personala a unui salariat). Autoturismul este folosit in scopul desfasurarii activitatii economice a firmei.
In ce masura este corect ca firma sa deduca integral cheltuielile cu combustibilul si reparatiile auto ale autoturismului?
In ce masura cheltuielile cu asigurarile ale acestui autoturism sunt deductibile?”

Exemplul 2:

• „Firma are un autoturism in proprietate cu care face aprovizionarea de marfa, transporta numerarul la banca si intre punctele de lucru si caserie, transporta piese de schimb pentru utilajele din dotare si diferite alte materiale care participa la buna desfasurare a activitatii ducand astfel la generarea de venituri. Alimentarea cu combustibil se face de maximum doua ori pe luna. Exista bonuri fiscale de combustibil, ordine de deplasare (delegatie), foi de parcurs, FAZ-uri. Sunt deductibile sau nu aceste cheltuieli si TVA aferenta lor?"


Parcurgeti spetele si comentariile prezentate in lucrarea MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil!
Este cea mai buna modalitate de a intelege corect prevederile Codului fiscal pe acest subiect!

Ce verifica organele de control?

Inspectorii ANAF stiu ca orice firma are cheltuieli cu autovehiculele si verificarea acestor cheltuieli este o tinta sigura, unde greselile sunt vanate asiduu:
 
Ati folosit vehiculul firmei in interes personal si nu ati facut ajustarea corespunzatoare a cheltuielilor si a TVA-ului?
Ati omis sa completati foile de parcurs asa cum cere Codul fiscal in vigoare?
Ati folosit autoturismul firmei pentru mersul la si de la serviciu?
Ati limitat gresit cheltuielile cu amortizarea?
 Ati dedus TVA-ul de pe bonuri neconforme?
Ati completat corect ordinele de deplasare?
 


Despre lucrare, pe scurt


TitluMASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil

Format: Stick USB - Tip Card Bancar

Modalitati de plata: OP / card / curierului la livrare

Livrare: prin curier la adresa indicata de dvs.

Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos
 

Oferta de pret, valabila astazi:

157 lei + 5% TVA = 164.85 lei,
redus de la pretul standard de
 
172 lei + 5% TVA = 180.6 lei

 


 
 
Comandati chiar acum lucrarea pe stick 
MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil
 


Cu deosebita consideratie,
Diana Gheorghiu
Manager Produs
Divizia Fiscalitate Rentrop & Straton
M.B.

GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!

Garantie 100%

Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.

In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti. Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.

Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.

Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna februarie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.

Bifati produsele dorite:


Persoanele care au comandat produsul MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil au fost interesate si de:

MASINA FIRMEI. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.

termenii si conditiile site-ului!

Produsele achizitionate pot fi vizualizate si online, folosind platforma RS Online, unica in Romania. Veti putea sa va logati imediat ce plata produsului este confirmata in contul nostru.
www.RSonline.ro
* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.